Non-traditionele Ragdoll

Onder de non-traditionele Ragdoll vallen de mink’s, sepia’s en solids. Zij komen voor in alle mogelijke kleuren en aftekeningen die ook bij de traditionele/(colour)point Ragdolls erkend zijn.

De minks, sepia’s en solids zijn niet officieel erkend, de Ragdoll rasstandaard schrijft voor dat alle Ragdolls (colour)point katten met blauwe ogen horen te hebben. Ze kunnen bij de TICA en subverenigingen van de TICA echter wel als Ragdoll geregistreerd worden. Ze hebben een vergelijkbare oorsprong als de colourpoint Ragdoll, terug te voeren naar de lijnen van de grondlegster van het ras, Ann Baker.
Hun karakter is hetzelfde als die van de traditionele Ragdolls.

De laatste jaren is veel bredere belangstelling onder Ragdollfokkers voor de minks, sepia’s en solids. Steeds meer fokkers vallen op hun uiterlijk en gaan ze zien als een waardevolle toevoeging aan hun fokprogramma. De solids, minks en sepia’s zijn dus geen nieuwe kleurslagen die er zijn in gefokt vanuit een ander ras, maar hebben vanaf het begin al in beperkte mate naast de traditionele Ragdoll bestaan.

Vooral de solids beginnen een vrij grote populariteit te genieten, niet alleen onder fokkers, maar ook onder liefhebbers. De mink en sepia lijnen zijn vrij schaars en veel minks en sepia’s zijn binnen slechts enkele generaties op dezelfde voorouders terug te leiden.

De mink Ragdolls hebben blauw/grijsblauw tot aqua achtige ogen. De sepia Ragdolls hebben blauw/ groen of goud/geel achtige ogen.De minks en sepia’s zijn (colour)pointed Ragdolls.  De colourpoint Ragdoll  heeft een groot contrast tussen de points en de rest van het lichaam. De mink heeft een iets minder groot contrast tussen de points en de rest van het lichaam, en de sepia  heeft zo weinig contrast dat het bijna lijkt alsof points en rest van de vacht dezelfde kleur hebben. Mink en Sepia kittens worden niet wit geboren zij hebben vanaf het begin een donkere/ gekleurde vacht.

Solid Ragdolls zijn  “volledig gekleurd”,  er is geen verschil tussen points en de rest van het lichaam, simpelweg omdat solid Ragdolls helemaal geen points hebben. Vandaar ook de benaming non-pointed Ragdolls.

Solids komen voor in alle mogelijke kleuren en aftekeningen die ook bij de colourpoint Ragdolls erkend zijn. Zij hebben direct bij de geboorte hun kleur. Solids hebben vaak groene ogen, maar elke andere kleur ogen is ook toegestaan, inclusief odd eyes (twee verschillende kleuren ogen).